Luați în considerare calitatea combustibilului. Indiferent dacă folosiți bușteni, peleți sau așchii de lemn, nu veți beneficia la maximum de soba dumneavoastră fără un combustibil de calitate. Calitatea combustibilului poate fi cauza principală a problemelor cu soba dumneavoastră, a energiei degradate, a performanței și a poluării aerului exterior.
Specii de lemn potrivite
Există două familii principale de lemn clasificate în funcție de densitatea lor:
Lemnul de esență tare (stejar, fag, frasin, arin, artar, ulm, nuc, pomi fructiferi…)
Lemnul de rasinoase (molid, brad, pin, zada) si moale moale (plop, salcie, mesteacan, tei…)
Buștenii de lemn de esență tare, mai denși și cu putere calorică mai mare sunt recomandați pentru sobele casnice, cu excepția castanului care trasneste în timp ce arde. Lemnurile de esență tare fragede și cele de rasinoase ard prea repede. Lemnurile de rasinoase pot, in plus, sa infunde cosul de fum si aparatul in sine. Pentru o flacără mai intensă sau pentru a reaprinde focul, alegeți lemne ușoare precum plopul sau salcia, a căror ardere este mai rapidă.
Lemn uscat
Conținutul de umiditate al lemnului este un factor esențial. Lemnul uscat, gata de ardere, (mai puțin de 20% umiditate față de greutatea brută) are dublul energiei producției de lemn proaspăt tăiat (45% umiditate față de greutatea brută). Cu cât lemnul conține mai multă apă, cu atât evaporarea ia mai multă energie utilă și cu atât se produce mai puțină căldură.
Lemnele de foc proaspăt tăiate și împachetate în stive trebuie păstrate minim doi ani pentru o ardere optimă. Tăiat, despicat și depozitat la adăpost într-o zonă bine ventilată, lemnul se usucă mai repede. Când este depozitat necorespunzător, lemnul se deteriorează rapid.
Peleții
Peleții se produc prin simpla comprimare a rumegușului, fără aditivi chimici. Acestia au randament mare si autonomie ridicata. Ușor de transportat, depozitat și utilizat, sunt potrivite pentru toate tipurile de locuințe, ca și în cazul buștenilor, peleții trebuie depozitați într-un spațiu uscat. Umiditatea lor trebuie să fie mai mică de 10%. De obicei se vând la saci de 15 kg.
- Riscuri de incediu?
Înainte de a porni focul, asigurați-vă că admisia de aer proaspăt din apropierea aparatului nu este blocată. Goliți recipientul pentru cenușă, deschideți clapetele de alimentare cu aer. Studii recente au identificat un proces de aprindere inversă care poate reduce foarte mult emisiile de particule fine. Pentru a face acest lucru, puneți mai întâi buștenii cei mai groși dedesubt și apoi plasați buștenii mai mici deasupra. Finalizați cu bucăți mici de lemn uscat (surcele) și un aprinzător. Verificați tragerea și clapetele de admisie a aerului înainte de a aprinde focul, apoi închideți ușa.
- Reglați corect coșul de fum
Un tiraj optimizat economisește combustibil și reduce poluarea. Cu un tiraj slab, combustibilul nu va arde cu ușurință, rezultând o încălzire insuficientă și un risc de evacuare a fumului. Aparatul și coșul de fum pot fi înfundate provocând o poluare mai mare.Cu un tiraj prea mare, arderea devine prea rapidă, temperatura gazului este prea ridicată. Risipești energie și consumi exces de lemn. Presiunea din sistemul de evacuare trebuie să fie între 6 și 12 pascali.
Această măsurătoare este verificată cu ajutorul unui manometru. În funcție de aparatul dvs., veți avea diverse setări care vă permit să optimizati arderea. Pentru mai multe informații, consultați instrucțiunile de utilizare pentru modelul dvs.
Cum să-ți dai seama dacă setările tale sunt corecte?
1. Fiecare lot de lemn ar trebui să se aprindă când îl puneți în aparat și să continue să ardă.
2. Soba nu trebuie să funcționeze fără aprindere, altfel puteți înfunda aparatul și elibera vapori nocivi în mediu.
- Întreținere sobelor
Folosiți serviciile unor profesioniști calificați. Un aparat bine întreținut va economisi combustibil, va oferi o ardere mai bună a lemnului și va avea performanțe de mediu mai bune. Aparatul și instalația dvs. vor fi, de asemenea, păstrate pentru anii următori.
Întreținerea anuală este obligatorie. O inspecție completă a aparatului dumneavoastră și a instalării acestuia trebuie efectuată anual de către o persoană calificată. Se va emite un certificat de întreținere pe care ar trebui să-l păstrați timp de 2 ani.
Coșul de fum trebuie curatat de două ori pe an. Apelați un profesionist calificat pentru a efectua două curățări mecanice ale coșurilor de fum . Una dintre ele trebuie făcută și în perioada de încălzire. În mod ideal, curățarea coșului de fum trebuie făcută de sus. Nu uitați să cereți un certificat de curatare. Avertizare! Măturarea chimică nu este un înlocuitor pentru măturarea mecanică. Curățați regulat soba cu lemne. O sobă cu lemne necesită câteva sarcini simple pe care le puteți face singur:
Cenușă: un exces de cenușă poate bloca alimentarea cu aer a focului. Pentru cea mai bună performanță a sobei, nu uitați să goliți în mod regulat cenusa și să curățați grătarele cenusarului.
Sticla: pentru a vă bucura de farmecul unui foc în vogă, curățați regulat sticla! Sticla murdară reflectă arderea neoptimizată.