Sisteme de ardere cu lemne – căldură cu viitor

Sisteme de ardere cu lemne – căldură cu viitor

Fiecare kilogram de ulei de încălzire care este înlocuit cu lemn înseamnă cu peste 3 kilograme mai puțin CO2 în atmosfera noastră. Lemnul nu este doar o alternativă practică la combustibilii fosili, este și o materie primă regenerabilă care este disponibilă la nivel regional. Lemnul ca sursă de energie – o privire de ansamblu.

Depozitarea și arderea corectă a lemnului Alături de tehnologie, funcționarea corectă este cel mai important criteriu pentru un randament energetic ridicat și emisii scăzute de poluanți. Operarea unui sistem de ardere cu lemne nu este vrăjitorie. Trebuie doar să urmați cele trei reguli de bază de mai jos: Depozitarea corectă a lemnului: Depozitați lemnul timp de 1-2 ani stivuit într-o zonă uscată, însorită, bine ventilată, protejată de ploaie. Lăsați-l să se usuce în casă câteva zile înainte de a arde. Natural: Ardeți numai lemn natural în bucăți. Orice deșeu sau lemn tratat nu are treabă într-un sistem de ardere cu lemne! Aprindeți focul în mod corespunzător: Aprindeți lemnul din sistem de sus cu aprinderi adecvate și aprindere fină.

Ce să faci cu cenușa?

1-2% din greutatea lemnului este lăsată în focar sub formă de cenuşă, adică 5-10 kg pe metru cub de lemn de fag. Din motive practice, cel mai bine este să aruncați cenușa împreună cu deșeurile menajere. Notă: Când orice altceva decât lemn natural pur este ars, atunci cenușa este puternic încărcată cu poluanți! Cifre și fapte Buștenii sunt comercializați și măsurați în metri cubi. Un metru cub corespunde unei grămezi de lemn (adică lemn plus aer) care are 1 metru înălțime, 1 metru lățime și 1 metru adâncime. Un metru cub de lemn de brad cântărește în jur de 350 kg, un metru cub de lemn de fag cântărește în jur de 500 kg. 1 metru cub de lemn de brad (350 kg) corespunde: 150 litri sau 120 kg ulei de încălzire 160 mc gaz natural 1,4 MWh = 1400 kWh = 5040 MJ 1 metru cub de lemn de fag (500 kg) corespunde cu: 200 litri sau 170 kg ulei de încălzire 220 mc gaz natural 2,0 MWh = 2000 kWh = 7200 MJ.

Stiai asta …

radiația de căldură  de la un foc de lemne este dovedită a fi sănătoasă? omul a controlat focul de mai bine de 400 000 de ani? dezvoltarea civilizației noastre nu ar fi fost posibilă fără foc? Rüegg a inventat șemineul care se poate închide cu un panou în urmă cu jumătate de secol? sistemele moderne de încălzire pe lemne se laudă cu cele mai înalte niveluri de eficiență cu cele mai scăzute emisii de poluanți? se cultivă mult mai mult lemn în Europa decât se folosește aici? utilizarea energiei lemnoase ar putea fi dublată cu gestionarea durabilă a pădurilor? Lemnul este o sursă de energie neutră în CO2 și, prin urmare, nu contribuie la încălzirea globală? sunt în jur de 20 de milioane de focare pentru camera de zi instalate astăzi în Europa Centrală? fiecare sistem pe lemne înseamnă o bucată de independență și securitate? Furnizarea și utilizarea energiei din lemn este practic fără riscuri? Combustibilul lemnos este esențial pentru o aprovizionare durabilă cu energie fără gaz, petrol și energie nucleară? o casă decomandată modernă, eficientă din punct de vedere energetic, are nevoie doar de aproximativ trei metri cubi de lemne pe an pentru incalzire si apa calda? combinația dintre energia lemnului și energia solară este o afacere extrem de inteligentă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *