Istoric

Istoric

Origini

Folosite in zona de nord-est a Europei, sobele sint cunoscute sub diferite nume: sobe rusesti, sobe de teracota si semineuri finlandeze, acestea fiind cele mai cunoscute denumiri.

Cu toate ca toate aceste sobe folosesc acelasi principiu de combustie secundara si pastreaza caldura in functie de masa lor, exista multe variatii distinctive care s-au dezvoltat in urma diferitelor cerinte ale diferitelor regiuni in care sint construite, in functie de diferite resurse materiale si in functie de alcatuirea traditionala a interioarelor.

Pe la inceputul secolului XVIII, in nord-estul Europei si Scandinavia lemnul de constructie era greu de gasit. Ca un raspuns la aceasta lipsa constructiile de sobe erau modificate pentru a incalzi cit mai eficient.

In multe tari din nord-estul Europei s-au construit sobe relativ eficiente. Cu toate acestea au fost suedezii care au inventat soba cu sistem de ardere contrara in jurul careia evolueaza constructiile sobelor in Suedia moderna si Finlanda moderna.

Astazi in America de Nord se construiesc in majoritate sobe finlandeze Tupa, ele fiind cele mai potrivite planurilor de interior ale caselor moderne. Ocazional sint construite sobe suedeze Kachelung, sobe germane Kachelofen si sobe rusesti Groop Ka, pentru clientii cu un interes specific in aceste sobe construite in America de Nord.

woodstove

Sobe construite manual

De la introducerea lor in America de Nord acum 20 de ani, cele mai multe sobe sint construite manual de un numar extreme de mic de maestri sobari specialisti, care in mare majoritate sint foarte pasionati de munca lor. Sobele sint construite caramida cu caramida incluse fiind centrul refractar si peretii interiori. Constructia manuala a unei sobe implica un nivel ridicat de precizie si cunoasterea materialelor si munca in sine este o meserie specializata si cu reguli precise.

Sobe modulare

Unele companii europene produc astazi sobe prefabricate care sint livrate la locul constructiei in forma de moduli produsi in serie. Sint asamblati de catre un personal autorizat si instruit intr-o fractiune de timp cit este necesara constructiei unei sobe de caramida in mod traditional.

Firma finlandeza Tulikivi produce o serie variata de sobe modulare si cuptoare. Si Krownspisen din Emmaboda, Suedia este specializata in versiunea modulara a sobei traditionale Kakelung.

In America de Nord, Norbert Senf a facut un design personal al sobei sale modulare ‘Trusa de soba’ si Maine Wood Heat Co. Produce lacasul central al sobei din prefabricate ( numit ‘Albi’). Acest lacas central este un centru refractor folosit in sobele traditionale de caramida cu intentia de a reduce timpul de constructie si care permite unui constructor neexperimentat sa asambleze lacasul central, altfel complicat de construit manual.

Compania ontariana Tempcast produce un lacas central prefabricat bazat pe designul traditional finlandez. El contine 35 module refractare si se gaseste pe piata Nord Americana.

Avantajul sobelor modulare, pe linga econiomie in timpul de constructie si pe linga faptul ca produc o perturbare minima pe durata constructiei, pot fi instalate de catre un meserias sobar experimentat si chiar de catre proprietar.

Sobele antice

Sobele Kakelung erau construite in mod traditional folosind numai trei feluri de material: pamint ars, nisip si apa. Peretii interiori erau facuti din placute de ceramica vernisate produse de fabrica, pe cind cutia focului si conductele interioare erau facute din caramizi de pamint ars si clei de pamint.

Caramizile de pamint ars ale sobei originale Kakelung nu erau foarte durabile si astfel in 15-20 de ani intreaga soba Kakelung trebuia refacuta, folosind setul originar de placute de ceramica. Cleiul de pamint, folosit pentru elasticitatea lui, contrar mortarului cu baza de ciment, nu devenea niciodata dur, astfel desfacutul si apoi refacutul sobei Kakelung era o treaba destul de usoara.

Cind sobele traditionale Kakelung au fost depasite de popularitatea sobelor cu gaz si incalzitoarele cu ulei, majoritatea sobelor Kakelung au devenit fie nefolositoare, fie au fost distruse. Insa unele au fost desfacute si placutele lor numerotate si pastrate cu grija in casete de lemn.

In ziua de astazi, aceste sobe se cumpara pentru a fi folosite in case renovate, sau sint achizitionate de catre entuziasti care le apreciaza valoarea decorative in detrimentul eficientei .

Cele mai multe sobe originale Kakelung disponibile in ziua de astazi au fost construite in secolul XIX sau in perioadele Art Nouveau si Art Deco ale secolului XX. Ele ilustreaza viziunea acelor mode prin forma si decoratiile pictate pe placutele de ceramica.

Sobele Kakelung au fost planuite la origine pentru incalzirea unei singure camere. Eficienta lor relativa si grija cu care trebuiau operate constituiau destule motive care sa descurajeze pe toti folositorii lor, in afara adevaratilor traditionalisti.